2014-01-17

Dela på Facebook
Dela på MySpace
Dela på Pusha
Dela på Twitter

Praktik på Ekonomiprogrammet i Sandviken  


Ekonomiprogrammet på Bessemerskolan gör eleverna 1 veckas praktik i åk 1 och 10 veckor i åk 3 fördelat på 2 dagar per vecka och eleverna är i stor utsträckning involverade i själva praktikprocessen.Eleverna gör sina projektarbeten mot praktikplatsen, vilket medför att de involveras ordentligt i verksamheten och känner att de kan bidra med något konkret. Handel & Ekonomi har träffat lärare, elever och praktikhandledare för att höra hur de ser på praktiken.


ext & bild: Helena Sjöberg
Bild Jenny Andersson: privat
Bild Hanna Andersson: privat

 

-       De får helt enkelt en bredare förståelse för hur ett företag fungerar genom praktiken, inte bara den generella bild som vi kan ge i skolan, säger Jenny Andersson, Ekonomilärare på Bessemerskolan.

 

De första åren, när vi startade upp den långa praktiken i åk 3, avsatte vi tid för ett speciellt praktikprojekt i åk 2 där eleverna fick ta fram flera tänkbara företag, kontakta dem, bjuda in till ett informationsmöte och sedan söka sin praktikplats utifrån praktikplatsannonser som företagen skapade, berättar Jenny. Vi kallade projektet Världens Bästa Praktik. De fick också diskutera vilka faktorer som var speciellt viktiga för att de här veckorna i åk 3 skulle bli just Världens Bästa Praktik.

 

Vi hade stor hjälp av Anders Wiman, en engagerad styrgruppsmedlem och tillika företagare på orten i det arbetet. Nu har vi i större utsträckning jobbat upp kontakterna, så inför det här året har processen varit lite enklare, men eleverna har fortfarande fått ”söka” sina praktikplatser och tränat att skriva CV och så. Vi har en utsedd praktiksamordnare på programmet men samtliga lärare i arbetslaget är delaktiga i arbetet, genom att göra praktikbesök och genom att integrera praktiken i undervisningen. Det som är svårt, menar Jenny, är att få tiden att räcka till för att skapa och underhålla företagskontakterna.

 

På vilket sätt har undervisningen påverkats av praktiken?

Det första jag kommer att tänka på, säger Jenny, handlar egentligen om de elever som var ute på sin korta praktik i slutet av åk 1. De elever i klassen, som fick chans att prova på bokföring på sin praktikplats, har haft mycket lättare att till sig ekonomiundervisningen nu i åk 2. De har en tydligare helhetsbild och ser utifrån ett företagarperspektiv att det finns en mening med bokföringen. Det blir inte bara en massa regler för dem.

 

Förra året hade jag marknadsföring med treorna och jag upplevde att undervisningen blev betydligt mer meningsfull när jag kunde koppla kursen mot elevernas praktikföretag. Eftersom eleverna gjorde två dagars praktik per vecka så kunde de direkt applicera det vi jobbade med i kursen mot sin praktik.

Samtliga elever fick t ex skriva sina marknadsplaner mot praktikföretaget och förutom att uppgiften blev verklighetsanpassad så var det också en utmaning för dem att själva ta reda på de uppgifter de behövde. Svaren fanns inte i läroboken utan någonstans i organisationen och de behövde kanske gå till flera personer och olika dokument för att få svar på det som uppgiften krävde.

Eleverna gör även sina projektarbeten mot praktikplatsen, berättar Jenny, vilket medför att de alltid har arbetsuppgifter att syssla med. De involveras ordentligt i verksamheten och känner att de kan bidra med något konkret. Projektarbetena håller många gånger en hög kvalitet och är till verklig nytta för företagen. Vi har elever som har arbetat med allt från marknadsplaner och större marknadsundersökningar till miljöcertifieringar och omfattande kostnadsberäkningar. Flera elever har även fått arbete på praktikplatsen efter gymnasiet eller så har de kunnat jobba extra under högskoletiden.

 

Vilka är de största fördelarna med praktik? För eleverna och för dig som lärare?

De får helt enkelt en bredare förståelse för hur ett företag fungerar genom praktiken, inte bara den generella bild som vi kan ge i skolan, menar Jenny. Överhuvudtaget så är det nyttigt för dem att se att det kanske inte alltid ser ut på företagen som det beskrivs i läroboken. Alla företag kanske inte har ett organisationsschema, en marknadsplan eller en jämställdhetsplan. Några kanske inte ens har en nedskriven affärsidé.

Många elever har också vittnat om att de har insett att de faktiskt har kunskaper som de kan bidra med och att de har kunnat påtala saker som skulle kunna förbättras eller göras annorlunda på företaget.

 

Inspirerande arbete

Som lärare har jag fått massor av inspiration när jag har gjort praktikbesök och det har blivit lättare att fokusera på rätt saker i undervisningen så att den blir till gagn för samhället, menar Jenny. Diskussionerna i klassrummet blir också roligare och mer givande när eleverna har så många olika erfarenheter som de kan ventilera både med varandra och med mig som lärare.

-      Skolan behöver få in företagens verklighet i undervisningen i större utsträckning för att ge eleverna en uppdaterad bild av hur det fungerar idag, avslutar Jenny. Som lärare kan man ju ofta bara ge eleverna en teoretisk bild och även om man själv har jobbat som t ex ekonom på ett företag så har de kunskaperna och erfarenheterna ett bäst-före-datum.

 

Elevröster om praktiken
Fredrik Parling tog studenten från Ekonomiprogrammet i våras och jobbar i dag som ansvarig för all fraktbokning på Cibes Lift, det företag som han gjorde praktik på i åk 1. I åk 3 gjorde han sin ekonomipraktik på John Gustafsson Bygg.

-      För mig var den långa praktiken i åk 3 något jag hade längtat efter sedan jag började gymnasiet. Jag trivdes väldigt bra på John Gustafsson Bygg. Det var väldigt lärorikt att komma bort från skolbänken och böckerna och lära sig bokföring, fakturering och lönehantering som det fungerar i verkligheten. Praktik är något man definitivt ska se som en chans och inte bara som något man måste göra!

Hanna Andersson som gick i samma klass som Fredrik, gjorde sin praktik på bygg- och industriföretaget, Lönn & söner AB i Sandviken. Hon beskriver praktiken som utvecklande.

-      Jag fick arbeta med lönehantering, fakturering, artikelregistrering, orderregistrering och annat diverse kontorsarbete. Men jag la också ner mycket tid på mitt projektarbete, säger Hanna.

Lönn & Söner AB hyr ut sky-liftar till sina kunder och ville få en större kontroll på vad de tjänade på varje sky-lift. Hanna fick i uppgift att räkna på detta och projektarbetet resulterade i en mall med samtliga intäkter och kostnader på varje Sky-lift där man även kan se ett nettovärde.

-      Praktiken var väldigt givande. Jag fick använda mig av det som vi lärt oss i skolan och visa att jag verkligen kunde. Det var roligt att prova på arbetslivet på riktigt. Jag skaffade även nya kontakter och känner att jag har utvecklats, avslutar Hanna.

Lisen Lundgren, ekonomielev i åk 3, har precis påbörjat sin praktik på Göransson Arena i Sandviken och kan än så länge mest beskriva sina förväntningar på praktiken.

-      Jag vill se och lära mig så mycket som möjligt hur de arbetar med olika saker på Göransson Arena. Vi har ju läst mycket om bokföring, marknadsföring och ledarskap i skolan och det ska bli kul att få se hur det fungerar här och att få tillämpa kunskaperna.

 

Var praktiken en bidragande orsak att du sökte just det här programmet?

-      Ja, det var det, säger Lisen. Jag tror att jag kommer att ha stor nytta av praktiken eftersom den är så pass omfattande och dessutom kan det vara bra att ha i Cv:t att man gjort praktik, när man sen ska söka jobb.

 

En del av uppdraget
Lisens praktikhandledare, ekonomichefen Anne Östling Kütt att det är andra året man tar emot praktikanter från Ekonomiprogrammet på Göransson Arena.

-      Praktiken är positiv på flera sätt, säger Anne. Vi är en liten organisation och det är bra att vara en till som kan komma med input i det dagliga arbetet och ifrågasätta saker. När man måste förklara hur och varför man gör något tvingas man reflektera över varför man gör en sak på ett visst sätt och det är lärorikt.

Anne uppskattar också kopplingen mot projektarbetet.

-      Eleven får något konkret att arbeta med och för oss är det en bra möjlighet att få en speciell fråga belyst.

Fredrik Granting, VD Göransson Arena, menar att som arbetsgivare är det viktigt att man tänker igenom om man har meningsfulla arbetsuppgifter för praktikanten.

-      En praktik där man bara räknar timmarna är nog till mer skada än nytta. Har man möjligheten som företag, så anser jag att man ska hjälpa till så gott det går och för ett kommunalt bolag som Göransson Arena, skulle jag vilja säga att det ligger i själva uppdraget.

-      Företag behöver också ta sitt ansvar för att trygga återväxten, säger Anne. Här behöver vi t ex ofta rekrytera extra inför större evenemang m.m. och då är det perfekt att kunna ta in ungdomar som hittar och känner till verksamheten och som man vet att man kan lita på.

 

Väg in i arbetslivet

-      Mycket av arbetslivet handlar om att marknadsföra sig själv, fortsätter Fredrik, och praktiken är en bra möjlighet för eleverna att träna på detta. Rätt skött från båda håll kan praktiken definitivt vara en väg in i arbetslivet.

Anne håller med.

-      Jag läste själv ekonomi på gymnasiet och lyckades ordna en praktikplats på Korsnäs under gymnasietiden. Det resulterade i ett sommarjobb och sedan i extrajobb under högskoletiden. Det har absolut bidragit till min inställning, jag vet att praktik kan vara en väg in i arbetslivet.


100% av 2 person(er) gillar detta
Kommentarer

1

Thanks for the quick reply. Are you sure that there are institutions who won't rriuqee your personal guarantee for new companies like these? Also, how much more (on average) have you seen a C or S corp receive than an LLC in initial funding?Cashman
 

Postat 2014-04-12 14:46 av Lara (38-75-133-xxx)

2

XORBeQ I loved your article post.Much thanks again. Fantastic.
 

Postat 2014-07-18 15:28 av cheap backlinks (37-233-27-xxx)

3

ipMN90 Thank you ever so for you article post.Really thank you! Fantastic.
 

Postat 2014-08-04 06:22 av crorkz matz (37-233-27-xxx)

4

mxhqaD I really liked your blog post.Thanks Again. Really Cool.
 

Postat 2014-08-05 07:57 av matzcrorkz (37-233-27-xxx)

5

VGhxqs Wow, great blog post.Really looking forward to read more. Great.
 

Postat 2014-08-05 20:25 av crorkz (37-233-27-xxx)

6

Im grateful for the post. Fantastic.
 

Postat 2014-10-15 09:03 av Houseworthpa (91-200-13-xxx)

7

fquwdU My brother suggested I may like this website. He used to be entirely right. This post truly made my day. You cann't consider just how a lot time I had spent for this info! Thank you!
 

Postat 2014-11-23 21:51 av matz crorkz (37-233-27-xxx)

8

t2H79C Very good post.Thanks Again. Awesome.
 

Postat 2014-12-17 21:14 av crorkz (178-168-82-xxx)

9

vTXTnZ Well I truly enjoyed reading it. This post offered by you is very practical for accurate planning.
 

Postat 2015-03-07 05:04 av matt daemon (37-233-27-xxx)

10

NAELtN fantastic publish, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not realize this. You should continue your writing. I'm confident, you've a huge readers' base already!
 

Postat 2015-05-05 10:50 av crorkservice on fiverr (37-233-27-xxx)

11

eQz7NR I really like and appreciate your article.Really looking forward to read more.
 

Postat 2015-06-30 16:38 av links crorkzz (178-168-82-xxx)

12

cg9HlN My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!
 

Postat 2015-08-03 18:57 av crorkz com (37-233-27-xxx)

13

Ip3hXL Normally I do not learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.
 

Postat 2015-09-03 19:40 av crork backlinks (37-233-27-xxx)

14

uA1UXS Thanks for the post.Really looking forward to read more. Want more.
 

Postat 2015-10-16 13:31 av crorkservice (178-168-82-xxx)

15

hfskQw I seriously appreciate your posts. Many thanks
 

Postat 2015-11-09 13:25 av crork service (37-233-27-xxx)

16

RNyu68 Thank you, I ave just been searching for information about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?
 

Postat 2015-11-28 17:51 av crorkservice fiverr (37-233-27-xxx)

17

uXMJcU
 

Postat 2016-01-01 18:59 av pLCUfaTUvG (37-233-27-xxx)

18

zAEbSU I think this is a real great blog post.Thanks Again. Awesome.
 

Postat 2016-03-01 00:06 av cocoservice (37-233-27-xxx)

19

iGadb1 Merely wanna remark that you have a very nice internet site , I enjoy the style and design it really stands out.
 

Postat 2016-03-31 20:54 av coco service (37-233-27-xxx)

20

u01fsb It as amazing designed for me to have a web site, which is good in support of my knowledge. thanks admin
 

Postat 2016-04-05 18:23 av fiverr photo (37-233-27-xxx)

21

They are added for the price in the house, deducted at the closing and paid directly towards the bank my website for example, if you might be in need for cash
 

Postat 2016-05-13 21:07 av fuck your mom (37-233-27-xxx)

22

PZgeSe This particular blog is definitely interesting and besides diverting. I have picked up many helpful things out of this amazing blog. I ad love to visit it again and again. Cheers!
 

Postat 2016-05-16 04:21 av big dildos (37-233-27-xxx)

23

You've captured this peltycfre. Thanks for taking the time!
 

Postat 2016-07-03 21:36 av Kourtney (188-143-232-xxx)

24

PEjAJY That you are my function designs. Thank you for your write-up
 

Postat 2016-08-03 15:31 av greal lana (37-233-27-xxx)

25

ke5jla Very neat article post.Much thanks again. Fantastic.
 

Postat 2016-10-11 03:13 av huba buba (37-233-27-xxx)


 

Kommentera

 
 

© 2018 FLE. | Webbkarta

POWERED BY TUDO, ITCONNECT